Banner

Hoe richt ik een kleine ruimte zo slim mogelijk in ?

-

Kleine kamer inrichten op een slimme manier

Een kleine kamer (zoals een appartement) inrichten is soms een echte hoofdbreker, niet? Hoe voorkom je dat je woning te krap aanvoelt, en haal je het maximale uit je leefruimte? Wij hebben de oplossing.

Er zijn heel veel verschillende manieren om een kleine kamer in te richten in functie van de indeling van die ruimte. Zo kun je heel wat plaats winnen in je appartement. Een kleine, vierkante studio biedt niet dezelfde uitdagingen als een appartement met kamers, een suite of een loft. Je richt de kamers ook anders in wanneer alle leefruimtes zich in dezelfde ruimte bevinden, dan wanneer de kamers van elkaar gescheiden zijn.

Vooral een kleine kamer zoals een studio of een appartement wordt vaak geassocieerd met plaatsgebrek. Toch wordt, met een beetje fantasie en enkele goede ideeën, een kleine kamer beter en praktischer inrichten kinderspel!

 

Zie hier 10 tips & tricks om je woonruimte comfortabel en functioneel in te richten :

 1. Benut het volume: gebruik verschillende niveaus (met een verhoogde keuken, bergruimte onder het bed, enz.)
 2. Creëer hoogte: gebruik eenzelfde kleur op de vloer en de muur.
 3. Kies voor wit of lichte kleuren, die doen de ruimte groter lijken.
 4. Als je twee ruimtes creëert binnen één en dezelfde kamer, baken deze dan af door twee verschillende vloerbedekkingen te gebruiken (parket en tegels, bijvoorbeeld).
 5. Vermijd kamerschermen, want die nemen plaats in en maken de kamer donkerder.
 6. Benut je opbergruimte met beleid: maak extra opbergruimte in je meubels, hang planken of kasten aan de muur, enz.
 7. Maak optimaal gebruik van daglicht door bijvoorbeeld in de badkamer matglas te gebruiken, zodat het daglicht toch gemakkelijk binnenkomt.
 8. Hang spiegels op: zij doen de ruimte groter en dieper lijken.
 9. Gebruik je meubels voor meerdere dingen.
 10. Speel in je decoratie met perspectieven.

 

Toch is een slimme inrichting van een kleine kamer soms niet voldoende, vooral niet als jij een van die mensen bent die niet snel afscheid neemt van spullen, en graag heel wat dingen bewaart. Deze gewoonte wil wel eens tot praktische problemen leiden.

Na een tijdje heb je zoveel spullen bewaard in een hoekje van je huis, in de garage, de cv-ruimte en op de zolder, dat je die kleine kamers niet optimaal kan inrichten, of soms niet meer kan benutten.Het begint meestal bij een paar dozen in de garage, en eindigt in een ware rommelmarkt! En je auto dan?

 

Meer plaats hebben... het klinkt je bekend in de oren.

In dat geval kun je twee dingen doen. In de eerste instantie zal je moeten beginnen scheiden: wat kun je weggooien (of liever gezegd, wat moét je weggooien) en wat wil je bewaren.

Om deze taak wat makkelijker te maken leg je eerst alles bij elkaar wat bij elkaar hoort. Bijvoorbeeld: babyspullen, skispullen, gezelschapsspellen, kinderspeelgoed, kleding, meubels, enz. Zo heb je al meteen een beter overzicht over je spullen en van de plaats die ze in je huis of je appartement innemen.

 

Als dit je ruimtegebrek niet oplost, of als je vreest dat het over een maand weer een even grote rommel is, kan je eens nadenken over de verschillende opslagmogelijkheden. Goed nieuws: je hoeft niet altijd zélf naar zo'n opslagplaats te rijden. Zo win je tijd en ruimte om je auto ín de garage te zetten, of om je woning in te richten zoals je zelf wilt. Dankzij opslagmogelijkheden kan je de kleine kamer inrichten hoe jij ze wilt, en alle spullen die je per se wil bijhouden stockeren.

 

In het kort:

 • Om plaats te winnen in een kleine ruimte hoef je niet altijd alle meubels een andere plek te geven. Speel met de hoogte van de ruimte, benut het volume, gebruik kleuren, enz., en benut zo maximaal de beschikbare leefruimte.
 • Of bespaar jezelf heel wat tijd, en kies voor een opslagruimte!common.Search

common.Categories

< Terug