Banner

Ontdek de opbergmethode KonMari

- Blog, Tips, Lifestyle, Home

KonMari, de effectieve opbergmethode

 

« Leven in een opgeruimd huis heeft een positieve invloed op alle andere aspecten van uw leven »

- Marie Kondo

 

In haar boek « de magie van het opruimen », waarvan reeds 2 miljoen exemplaren verkocht werden, legt de Japanse opruimconsulente Marie Kondo ons haar methode uit om wanorde definitief te bannen. Deze methode heet KonMari.

U wil voor eens en altijd uit de vicieuze cirkel van rommel breken? Hier volgen de te volgen basisregels van KonMari, zoals voorgesteld door de beroemde Marie Kondo.

 

1) Ruim op in een keer

Er uw tijd voor nemen? Beetje bij beetje opruimen? Dat is een heel slecht idee. Volgens de KonMari methode is het eerste geheim voor een effectieve opruim: snelheid. Als u er aan begint, werk dan door.
Dit betekent niet in een paar uur alles klaar hebben maar gewoon dat eens u eraan begint, u moet doorgaan tot het einde omdat het gaat om een gevecht dat u niet in een keer kunt winnen.
Marie Kondo stelt een periode van 6 maand voorop om thuis orde te scheppen. Als u opruimen belangrijk vindt, zult u des te blijer zijn dat u uw huis kunt behouden zoals u het over een periode hebt opgeruimd.

 

2) Bijhouden of weggooien?

Eens u begonnen bent met opruimen, wees dan niet bang om zoveel mogelijk spullen te laten verdwijnen.

KonMari zegt: « Maakt dit voorwerp me blij? » Als het antwoord “ja” is, houdt u het bij. Als het antwoord “nee” is, gooit u het weg. Zo eenvoudig is het. Verlies niet te veel tijd met nadenken: het antwoord moet onmiddellijk komen als u het voorwerp in uw hand houdt.

Stel jezelf de vraag: “Voel ik iets voor dit voorwerp?” Kom niet terug op uw beslissingen. Eens alles gesorteerd is, kan u een nieuw leven beginnen.

 

3) Sorteer je voorwerpen per soort

Begin met uw voorwerpen te sorteren per categorie: kleren, boeken, keukenspullen, enz. en bepaal welke voorwerpen een sentimentele waarde hebben. Hergroepeer daarna elke categorie voorwerpen op dezelfde plaats. Bijvoorbeeld: alle boeken op dezelfde plaats, zodat je kan inschatten hoeveel plaats elke categorie inneemt en welke voorwerpen je eventueel gaat elimineren.

 

4) Een plaats voor elk voorwerp

Nadat u uw spullen heeft gesorteerd en uw vuilnisbakken hebt gevuld, blijft er alleen nog het vinden van een goede plaats om elk voorwerp op te bergen over.

 

5) Vouw uw kleren volgens de methode KonMari

Volgens Marie Kondo, moeten onze kleren worden bemind en gerespecteerd. Ze raadt ons aan onze kledij verticaal op te vouwen om ze niet te verpletteren onder de andere maar vooral ook om plaats te winnen. Bekijk dit filmpje om te zien hoe je dat het beste doet:

 

6) Vermijd het Rebound Effect

Orde in het huis behouden is een manier van leven. Je moet elke dag moet streven om niet te hervallen in de wanorde. KonMari geeft ons een raad: verlies nooit de redenen uit het oog die u ertoe hebben aangezet om op te ruimen, en vooral … vergeet nooit gelukkig te zijn in uw interieur! 

 

7) Groet uw huis

Ja, u hebt het goed gelezen! Het kan gek lijken, maar volgens KonMari zal het systematisch groeten van uw huis voor een positieve gedachte zorgen zodat het opruimen gemakkelijker gaat. 

 

Take away

  • De methode KonMari leert ons kleren te respecteren en ze verticaal te rangschikken om plaats te winnen.
  • Een truc om uw spullen snel te sorteren? Als het voorwerp u vreugde brengt: behoud het. Anders gooit u het in de vuilbak!
  • Vermijd hervallen in de initiële wanorde door de plaatsen te behouden die u gekozen hebt voor elke categorie van voorwerpencommon.Search

common.Categories

< Terug